Музеи.Елена.bg www.Елена.bg Църквата "Успение на Пресвета Богородица" Църквата "Свети Никола" Камбуровият хан Къщата на Юрдан Хаджипетков Петте Разсуканови къщи Попниколовата къща Даскалоливницата Часовниковата кула Родната къща на Иларион Макариополски Български English Française

Църквата „Свети Никола”

Църквата „Свети Никола”В съседство с Даскалоливницата се намира църквата „Свети Никола”, най-старата в града. От една преписка върху псалтир, подарен през 1518 година на църквата от някой си Пера, научаваме, че тя вече е съществувала в началото на XVI век. По предания се знае, че църквата е притежавала много стари ръкописни книги, писани на пергамент. Дори е имало специален свещеник, който е пазел книгите и ги е раздавал за ползване. На 23 април 1800 година, Гергьовден, когато Елена е нападната от кърджалиите, църквата „Свети Никола” била опожарена, а заедно с нея са изгорели и голяма част от книгите. Обновена е в сегашния си вид през 1804 година със средства на по-заможни граждани и с труда на населението. Построена е тайно, без позволението на турските власти за 40 денонощия.

Външно нейната архитектура е скромна и непретенциозна, почти незабележима, за да не се дразни поробителя. Вътрешността е богато украсена в пълно съгласие с ортодоксалните схващания за храма като огледало на човешката душа.

Църквата „Свети Никола” е изографисана от известните през онова време еленски зографи Давид и Яков, родом от махала Долни Болерци, които завършили работата си през 1817-1818 година. В тяхната работа, като помощници са взели участие и еленските зографи Йоан Попович и Йордан Михов Климентски. Стенописите имат изключителна стойност и са обявени за паметници на културата от национално значение. Тук се намират образите на светиите Методи Моравски, Георги Софийски Нови, Сава Сръбски и образът на Свети Климент Охридски, който е един от редките в България и Македония и има висока художествена стойност. В дясната страна на предолтарното пространство е вградена каменна плоча с хубав надпис от Дойно Граматик, в който са посочени датата на съграждането и ктиторите. С голяма художествена стойност са дървеният иконостас и владишкият трон в тази църква.

През 1966 година църквата е конструктивно укрепена. При провеждането на реставрацията по стенописите над северната врата беше открита вградена каменна плоча с хубав релефен образ на патрона на църквата Свети Никола.

Стенопис от Църквата "Свети Никола"   Стенопис от Църквата "Свети Никола"   Стенопис от Църквата "Свети Никола"

Свети Константин и Елена- стенопис от Църквата "Свети Никола"   Стенопис от Църквата "Свети Никола"

Ако желаете да научите повече за еленските църкви прочетете част от историята на град Елена.

 

Родната къща на Иларион Макариополски | Часовниковата кула | Даскалоливницата

Попниколовата къща | Петте Разсуканови къщи | Къщата на Йордан Хаджипетkов

Камбуровият хан | Църквата „Свети Никола” | Църквата „Успение на Пресвета Богородица”

 

 

© 2005-2011 инж. Светослав Михайлов