Музеи.Елена.bg www.Елена.bg Църквата "Успение на Пресвета Богородица" Църквата "Свети Никола" Камбуровият хан Къщата на Юрдан Хаджипетков Петте Разсуканови къщи Попниколовата къща Даскалоливницата Часовниковата кула Родната къща на Иларион Макариополски Български English Française

Къщата на Юрдан Хаджипетков

Къщата на Юрдан ХаджипетковКъщата на Юрдан Хаджипетков, която е паметник с местно значение, се намира на улица „Иларион Макариополски” №2 и се различава от повечето еленски къщи с характерната си фасада. Тя е построена върху каменните основи на изгоряла по време на Освободителната война стара къща. Сградата е двуетажна. Стените на приземния етаж са тухлени. Цялата външна стена към улицата е от хубаво обработени и с правилна форма камъни. Приземието се състои от голям дюкян с два входа към улицата, три жилищни помещения, мазе и входен вестибюл, а горният етаж е жилищен. Разпределението на високите светли помещения носи белезите на представителност, характерна за самочувствието на по-заможните семейства.

Сега в тази къща е разположена художествена галерия с голям фонд от произведения на изкуството, наброяващи над 1000 експоната и обособени в два раздела – „Средновековно и възрожденско изкуство” и „Съвременна живопис”.

В двора е запазена старата къща на Юрдан Хаджипетков (наследена от дядо му хаджи Тодор), в която е роден писателят Петко Юрданов Тодоров. Тя е едноетажна към двора, а към реката – двуетажна. Конструкцията ѝ е талпена, а стряхата е широка. Към реката външната стена не е измазана и се включва много добре в общия силует край реката, един от най-характерните в Елена. Между къщите е издигнат паметник на видния български писател.

В същата къща е родена е сестрата на Петко Юрданов Тодоров – Мина, известна от творчеството на Яворов.

Старата къща на Юрдан Хаджипетков   Паметник на Петко Юрданов Тодоров

 

Родната къща на Иларион Макариополски | Часовниковата кула | Даскалоливницата

Попниколовата къща | Петте Разсуканови къщи | Къщата на Йордан Хаджипетkов

Камбуровият хан | Църквата „Свети Никола” | Църквата „Успение на Пресвета Богородица”

 

 

© 2005-2011 инж. Светослав Михайлов